Centrum Wolontariatu „Otwarci na innych”.

Od października 2023 r., w partnerstwie z Towarzystwem Salezjańskim – Inspektorią (Prowincją) św. Stanisława Kostki (https://salezjanie.waw.pl) współtworzymy Centrum Wolontariatu „Otwarci na innych”

Jest to autorski program Ogólnopolskiej Sieci Centrów Wolontariatu, którego założenia stworzyło Towarzystwo Salezjańskie w partnerstwie z Międzynarodowym Domem Spotkań „Bez granic”. Powstał projekt w oparciu o założenia przedsięwzięcia pt. „Otwarci na innych – Centrum Wolontariatu Osób Zagrożonych Wykluczeniem Społecznym”. Na jego podstawie określono kierunki rozwoju Ogólnopolskiej Sieci Centrów Wolontariatu “Otwarci na innych”.

Celem zadania jest zwiększenie aktywności społecznej i obywatelskiej młodych ludzi poprzez zaproszenie ich do zorganizowanych grup świadczenia wolontariatu, które będą działały jako zrzeszenie Szkolnych Centrów Wolontariatu.

Kto może przystąpić do Sieci Centrów Wolontariatu „Otwarci na innych”?

Do Sieci zaproszone są placówki edukacyjne, m.in.: szkoły, świetlice, ośrodki socjoterapeutyczne i wychowawcze, domy dziecka, oratoria i in. Dzięki wspólnym działaniom będziemy zwiększać aktywność młodzieży na rzecz dobra wspólnego i zaangażowanie w działania wolontariatu.

Jak działamy?

1. Promujemy wolontariat

Organizujemy bezpłatne spotkania z młodzieżą podczas których opowiadamy o różnorodnych formach wolontariatu, w tym wolontariatu misyjnego i międzynarodowego. Spotkania prowadzą doświadczeni wolontariusze z różnych zakątków świata: Hong Kongu, Peru, Sri Lanki, Kamerunu czy Malawi.

• Tworzymy Sieć Centrów Wolontariatu (SCW)

Po przeprowadzeniu spotkań w porozumieniu z placówką, w której miało ono miejsce, zainicjowane będzie stworzenie Centrum będącego częścią Sieci utworzonej na terenie placówek biorących udział w projekcie. Każda grupa zrzeszona w Sieci będzie działała przy wsparciu opiekuna wolontariatu pełniącego rolę mentora, ponieważ to sama młodzież będzie inicjować i realizować działania charytatywne.

• Realizujemy lokalne inicjatywy Centrów Wolontariatu

Grupy, które wykażą się największą kreatywnością i zaangażowaniem będą mogły zrealizować akcje charytatywne przy merytorycznym i finansowym wsparciu w ramach programu.

• Organizujemy Ogólnopolski Zlot Sieci Centrów Wolontariatu

W 2025 r. zapraszamy członków Centrów i ich opiekunów na ogólnopolski zlot, podczas którego będą prowadzone warsztaty przygotowujące uczestników do dalszej pracy w ramach wolontariatu. To ogromne wyróżnienie dla dotychczas zaangażowanych wolontariuszy, przestrzeń wymiany doświadczeń i platforma integracji z rówieśnikami z całej Polski.

• Wspólnie zorganizujemy „Inicjatywę Wolontariatu”

Podczas Zlotu SCW zaplanowane zostanie wspólne działanie wszystkich Centrów. Działanie to będzie promowane w mediach społecznościowych. Od kreatywności członków i opiekunów zależeć będzie forma tej inicjatywy. Oferent zapewni wsparcie merytoryczne i finansowe.

Zapraszamy na nasze media społecznościowe: https://www.facebook.com/search/top?q=otwarci%20na%20innych-centrum%20wolontariatu%20osób%20zagrożonych…

Zadanie jest sfinansowane ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021 – 2030.

Więcej informacji o programie: https://niw.gov.pl/nasze-programy/nowefio/